Det finns en hel del tips och råd som kommer att hjälpa dig lyckas med en middagsbjudning. Alla uppskattar att gå på en trevlig middag men när vi ska ordna en själv upptäcker många att det finns en hel del att ordna med och att tänka på. Det har ingen betydelse om det är en födelsedagsfest, en nyårsfest, julmiddag, midsommarmat i trädgården eller en mindre bjudning för goda vänner och kollegor från jobbet. Oavsett vilket behövs någon form av planering inför bjudningen.

Kreativ dukning

En kreativ dukning är alltid uppskattad och behöver varken vara dyr, tidskrävande eller komplicerad. Ett roligt knep är att mixa med olika tallrikar och glas samt dekorera bordet med blommor i små vaser eller levande ljus. Använd gärna ett tema som exempelvis en färg, en tidsepok eller ett annat land. Låt din fantasi flöda och använd kontraster. Ett abstrakt middagsbord kommer att ge ett större intryck hos dina gäster än en vanlig traditionell dukning.

Kombinera mat och dryck

Det kan vara knepigt att kombinera mat och dryck men grundläggande kunskaper brukar räcka ganska långt. Grundregeln är att tyngre mat såsom kött passar bra med rött vin. Fisk, pasta och skaldjur fungerar bra med vita eller mousserande viner. När du köper dryck (som gäst eller värd) till en middagsbjudning eller fest bör du kika in hos Vinoteket.se online som erbjuder ett mycket brett sortiment av vin från hela världen. Du kan välja mellan rött vin, rosévin, vitt vin samt mousserade viner såsom champagne, cava och prosecco. Det är både enkelt, tryggt och bekvämt att köpa vin på nätet som dessutom levereras direkt till ditt hem. Det finns många fördelar med att köpa vin på nätet. Dels slipper du köa på Systembolaget och dels får du tillgång till ett bredare sortiment av kvalitetsviner till riktigt bra pris. När du väljer att köpa vin på nätet hos Vinoteket får du alltid 100 procents nöjd kund-garanti.

Vett och etikett

För formella middagsbjudningar gäller det som gäst att känna till de oskrivna reglerna gällande vett och etikett. För en vanlig middag med vänner och familj räcker det med att vara hövlig och att använda sunt förnuft. Det finns bland annat en bordsskicksguide som man kan ha ganska kul med. Du kan till exempel dela ut regler gällande bordsskick till dina gäster (på skoj) där du informerar dem om att “Det är inte tillåtet att sörpla, smaska eller prata med mat i munnen. Det är inte heller tillåtet att peta i tänder med tandpetare eller kniv, kamma håret eller sminka sig vid bordet.” och så vidare. Skriv med humor så att gästerna får sig ett gott skratt.

Mat och dessert

En middagsbjudning kan vara formell (som en traditionell trerätters middag) eller serveras som ett buffébord med flera olika rätter. Fördelen med många rätter är att gästerna själva kan välja vilken mat de gillar bäst. Ett råd är att inte laga komplicerad mat utan hålla det enkelt och gott. Bjud inte på för många olika rätter utan se till att ha en genomtänkt variation av mat istället. Avsluta alltid middagen med en härligt god dessert.