Snyggt, friskt och strålande hår är något många drömmer om, men det tycks ibland vara lite svårt att uppnå. De flesta av oss har många aktiviteter på

Snyggt, friskt och strålande hår är något många drömmer om, men det tycks ibland vara lite svårt att uppnå. De flesta av oss har många aktiviteter på gång med jobb, familj, träning, vänner osv, och då kan det kännas stressigt att behöva lägga tid på håret också. Men det är faktiskt inte så svårt att få i princip perfekt hår. Vi förklarar hur det går till!

Använd rätt borste

För att behålla ett friskt hår krävs det först och främst att du sliter på det så lite som möjligt. Därför bör du välja en hårborste av hög kvalitet, och undvika kammar med täta tänder. Om du trots allt vill använda kam bör du välja en större variant med färre tänder.

Välj rätt produkter

Idag är högkvalitativa hårprodukter resultat av forskning och inte bara tvål i flytande form. En del har för sig att det inte spelar så stor roll vad man tvättar och balsamerar håret med, men det är långt ifrån sant. Titta exempelvis på Kérastase eller Wella Professional, vars produkter är resultat av långvarig forskning. Välj därför högkvalitativa produkter som faktiskt vårdar håret ordentligt, och skippa de billiga alternativen på ICA.

Undvik värmeverktyg

Hårfönar och framförallt värmeverktyg orsakar ofta stora skador på håret. Man behöver inte använda platt- eller locktänger i mer än två veckor för att märka att de sliter på håret rejält. Denna typ av slitage kan aldrig göras ogjort, utan då är det bara klippning som gäller. Om du inte vill klippa dig får du tyvärr leva med slitna hårlängder.

Gör inpackningar

Att inpackningar är bra för håret är nog ingen nyhet, men om du vill vara extra snäll mot dina lockar bör du använda inpackning så ofta det bara går. Blonda, mörka, slitna, torra eller tunna hårsvall gynnas särskilt av inpackningar, så har du den typen av hår kan du skippa balsam och använda en inpackning varje gång du tvättar håret.

Sätt upp håret

Många tycker att det är snyggt med utsläppt hår (och visst stämmer det), men om du vill skydda det mot yttre påfrestningar är det bättre att sätta upp det. En lös knut eller fläta är bäst, men det går också bra att använda en stor hårklämma. Vad som är bäst för just dig beror naturligtvis på hur ditt eget hår ser ut. Tänk dock på att inte fästa knuten eller flätan för hårt.

Använd kokos- och olivolja

Hemmakurer av kokos-eller olivolja tillför fukt, vitaminer och proteiner som bygger upp håret på djupet. Låt oljan sitta i håret så länge som möjligt innan du schamponerar håret som vanligt. Notera dock att en hemmakur inte innebär att en hårinpackning inte behövs. En inpackning av hög kvalitet bör alltid användas.