För en del människor är hudvårdsrutin ingen prioritet, utan man tänker att det är onödigt. Visst kan det vara så att man har turen att hålla sig rynkf

För en del människor är hudvårdsrutin ingen prioritet, utan man tänker att det är onödigt. Visst kan det vara så att man har turen att hålla sig rynkfri tills man har blivit femtio år gammal helt utan hjälp på traven, men för oss andra dödliga är hudvårdsrutinen ett måste för att hålla oss unga och fräscha. I det här inlägget kan du läsa om hudvårdens grunder. Vilka följer du?

Rengöring

Att rengöra huden är A och O för att den ska hålla sig ren och fräsch. Därför bör du alltid börja dagen med att tvätta ansiktet med en mild rengöring och upprepa samma sak på kvällen om du sminkar dig under dagen. Tänk däremot på att inte tvätta ansiktet för mycket eftersom det kan skada huden. Det är också viktigt att välja rätt produkt för din hudtyp. Är du inte säker på vilken hudtyp du har kan du få hjälp av en hudterapeut, eller ibland till och med medarbetarna i kosmetikaffärerna.

Exfoliering

Efter rengöringen kan du också använda ett ansiktsvatten som passar din hudtyp. Ansiktsvattnet tar bort döda hudceller och gör huden riktigt ren. Om du har en mer eller mindre felfri hud är det inte säkert att du behöver den här produkten, men för dig med fet eller blandad hy är ansiktsvattnet till stor hjälp.

Ansiktskräm

För att tillföra fukt rekommenderas en hudkräm av hög kvalitet. När det gäller valet av hudkräm bör du tänka både på vilken hudtyp du har och hur gammal du är. Om du är kring tjugo räcker det med en fuktgivande dagkräm, medan du som är över trettio kan gynnas av en svagare antirynkkräm som bearbetar de första ålderstecknen.

Peeling

En bra peeling är ett fint komplement till den dagliga rutinen. Den ska givetvis inte användas dagligen, utan en gång i veckan räcker gott. Peeling avlägsnar döda hudceller och stimulerar blodcirkulationen, så produkten bör inte överskattas. Att göra en peeling en gång i veckan är extra viktigt om du sminkar dig varje dag, eftersom det då kan vara lite svårare att få huden riktigt ren – framförallt om du slarvar med din dagliga hudvårdsrutin.

Ansiktsmasker

Utöver peeling är ansiktsmasker också bra att använda en gång i veckan. Lermasker hjälper till att rengöra huden på djupet, vilket passar extra bra för en fetare hy eller om du har akne. Ett annat bra alternativ är masker som tillför mycket fukt och vitaminer, som passar vilken hudtyp som helst. Om du är över trettio kan du börja lite smått med kollagenprodukter som hjälper dig i kampen mot rynkor. Du väljer själv om du vill besöka en salong och köpa en lite mer professionell ansiktsmask därifrån eller om du vill köpa en variant från ICA. Många billigare ansiktsmasker är faktiskt riktigt bra!