Nu när våren nalkas är det dags att kolla upp vad vi egentligen vet om att ta hand om huden under våra få sommarmånader. Om du dessutom ska åka på sem

Nu när våren nalkas är det dags att kolla upp vad vi egentligen vet om att ta hand om huden under våra få sommarmånader. Om du dessutom ska åka på semester till ett varmare land är det extra viktigt att skydda ansiktet, så titta igenom våra topp 4 tips för en frisk hud i sommar!

1. Anväd alltid solskyddsfaktor

Under vår och sommar är det viktigt att använda UV-skydd även under mindre soliga dagar. Många dagcremer innehåller även UV-filter, men såvitt de inte har en solskyddsfaktor på minst 30 bör du välja en annan creme. Det gäller framför allt om du ska vistas utomlands. Ansiktskrämer med solskyddsfaktor kan givetvis även användas under höst och vinter.

2. Använd solglasögon

Solglasögonen är mer än bara en accessoar. Huden runt ögonen är extra tunn och känslig, vilket innebär att rynkor enkelt kan uppstå. Det gäller särskilt i tuffa klimat, vilket för huden bland annat innebär hög värme och starka UV-strålar. Försök att använda solglasögon så ofta du kan under de soliga dagarna, men framför allt mellan klockan 11.00 och 16.00 när UV-strålarna är som starkast. Det är inte heller fel att använda solglasögon även under mindre soliga dagar, eftersom UV-ljuset tränger igenom även då.

3. Drick mycket vatten

Det är alltid viktigt att dricka cirka två liter vatten dagligen, men under sommaren bör du vara ännu mer uppmärksam på att inte torka ut kroppen. Tänk också på att alla drycker inte är synonyma med vatten, utan kaffe, te och en del läskedrycker har faktiskt motsatt effekt. Hudens välmående påverkas starkt av hur du mår inombords, så se hela din kost som en prioritet.

4. Lägg undan sminket

När det är varmt ute kan smink lätt börja rinna, men vad som är ännu värre är att porerna täpps till. Huden behöver alltid andas, och därför är det naturligtvis bäst att inte vara sminkad varje dag, men det gäller särskilt på sommaren. Smält smink som hamnar i porerna resulterar nämligen lätt i akne. Om du sminkar dig varje dag kan det förstås kännas lite konstigt att behöva gå utan smink en hel sommar, men tänk på de positiva effekterna. Att gå utan smink en period är som terapi för huden om du vanligtvis sminkar dig varje dag.